2017. nov 26.

Vissza a messzi-messzi galaxisba!

írta: Gabriel.88
Vissza a messzi-messzi galaxisba!

Végre megérkezett a Star Wars Battlefront második része; de vajon kielégítette az elvárásokat?

November 17-én hivatalosan is megjelent a híres Battlefront széria legújabb része, én már nagyon vártam, hogy mivel rukkol elő az EA és a Dice, és persze miben lesz más mint az elődje. Eddig nem nagyon sikerült beleölnöm sok órát ( nagyjából 20 óra), de így is sok mindent ki tudtam próbálni benne és átlátni a játék konklúzióit. 

Story Mode:

Úgy hiszem itt volt az ideje, hogy végre egy kampánnyal is előálljanak a fejlesztők (főleg az első rész silány arcade módjai miatt). Ami még inkább mézesmadzag  hatás keltő volt az, hogy nem a "jófiúk" oldalán kell harcolnunk, hanem birodalmi katonaként kell plazmáznunk a lázadókat. Mindezt Iden Versio bőrében élhetjük át, aki az Inferno nevű különleges csapat parancsnoka, akiknek az a feladatuk, hogy szabotálják a lázadók a hadműveleteit. Tényleg ezek üdítő pillanatok voltak a játékban, hogy például egy birodalmi bázis közepén sétálni, közben pedig a TIE vadászok repkednek a fejed fölött, az valami felejthetetlen.

walrus_pdp_screenhi_3840x2160_en_ww_campaignidenvardos_v1.jpg

Játékélmény szempontjából nem mutat újat az egyszemélyes kampány, nagyjából hasonló a multiplayer módhoz, bár van az első pályán egy olyan, amikor a kis robotodat kell irányítani, na az jó kis rész volt, csak sajnos rövid. Sokszor kell majd repülővel lövöldözni és persze manőverezni is, ami nagyon jól átadja a Star Wars élményt, a földi harcoknál meg úgymond bemelegít téged a multis játék irányításába.
Vigyázat a következő részekben SPOILER következik!
Sajnos a kampány nem lett tökéletes, ugye az egész úgy lett felvázolva időben, hogy a Jedi visszatér és az Ébredő erő közti időt fogja bemutatni, hogy hogyan is állt fel az Első rend. Nem tart sokáig ez a Birodalom a legnagyobb és halál a lázadókra nézett, Iden már a kampány egyharmadánál ráeszmél arra, hogy a Birodalom ártatlanokat öl a cél érdekében és ilyenkor jön a klisé vonat, átáll a lázadók oldalára. Innentől fogva lesz kiábrándító a játék, én az első kiszivárgott információk után nem erre a történeti síkra számítottam, és még kiábrándítóbb az, hogy Iden még a játék elején cikizi a lázadókat, hogy a reménnyel jönnek, aztán később meg Leia oldalán majmolja a remény dumát.... Aki ilyen nagy történésre és érdekességre várt a story módban az hamar ki fog ábrándulni. A másik, hogy komolyabb felvázolást vártam az Első rend megalakulása körül, de sajnos ez is elmaradt. A story módban lehetőségünk lesz még kipróbálni pár hőst is, ami szintén kedvcsináló arra, hogy őket válaszd majd a multizás közben. Pontosabban Han, Leia, Lando, Luke és Klyo Ren-t tudjuk majd irányítani, a legjobb jelenet ebben az volt, amikor Han Ezeréves Sólymát kell vezetnünk a Takodana-i tónál, direkt repkedtem még pár kört csak azért, hogy kiélvezhessem ezt az epikus részt.

Körülbelül 4-6 órát vesz majd igénybe ez a játékmód kijátszása, ami valljuk be nem túl hosszú. Ezért a karakterek is mind ilyen semlegessé válnak a játékban, még a főszereplő is, mivel telepakolták őt klisés elemekkel, ami nagyon ciki szerintem. 

Multiplayer:

Mivel a játékkészítők erre fókuszáltak, itt nem található annyi kiábrándító jelenség mint a storyban (szerencsére). Ötféle módban mérkőzhetünk meg egymással; Galactic Assault, ahol 20 vs. 20 ember harcolhat egymással egy nagy pályán, különféle feladatokat megoldva (AT-AT ellopása, pontok elfoglalása stb), az összes hős és jármű segítségével. Blast egy 10 vs. 10 deathmatch, ez ugye az előző részben is volt és itt nem változott sok minden, de még mindig nagyon élvezhető ez a mód is. Strike 8 vs. 8 meccs, ahol kisebb feladatokat kell megoldani (egy csomagot átvinni A-ból B-be, és felülírni egy-két dolgot) ami lényegében hasonlít a Galactic Assault-hoz, csak itt a kisebb létszám és pálya miatt pörgősebbek a menetek. Starfighter Assault-ban, azaz a 12 vs. 12-es űrcsatában lett az egyik legnagyobb változás, mivel az irányítás is más lett (sokkal jobb) és végre igazi űrcsatákban vehetünk részt, ami nálam az egyik személyes kedvenc lett.  Végül pedig ott van a Heroes vs. Villains mód is, ahol csapatonként 4 ember van és így küzdenek meg egymással a jó és a rossz oldal ikonikus szereplői. Sokkal élvezhetőbb lett ez számomra mint az előző résznél, itt már csak hősökkel lehetünk (halál után is rögtön visszatérhetünk pl. Vaderként) és körönként ki van választva mindkét csapatnál egy célpont, amit meg kell semmisíteni. Erre 10 lehetőség van és értelemszerűen amelyik csapatnak hamarabb sikerül, az nyer.

star-wars-battlefront-ii-campaign.jpg

A kasztrendszer visszahozatala a régi Battlefront élményét adja vissza és ezáltal sokkal kiegyenlítettebbek lettek a harcok. Négy kasztot alkalmazhatunk, Assault az egyszerű gyalogos; Heavy a nehézfegyverzetű; Officer a segítő/támogató kaszt; Specalist maga a mesterlövész. Ezek mellett ott vannak még a pontért beváltható (játék közben kapsz battlepointokat)  erősebb harcosok: jetpack-es és a nagyágyúak (wookiee, lángszórós stb.), járművek tömkelegét és még a hősöket is ki lehet próbálni egy bizonyos pontmennyiség után. 

A fejlődési rendszer nagyon időigényesre sikerült. Már a kártyarendszer miatt is, ami arra kényszerít, hogy minél több meccset játssz le egy bizonyos pont eléréséhez, amivel egy erősebb loot crate-et (egy ilyen dobozt) ki tudsz majd nyitni. Loot crate a fejlődésért szolgáló starcardokkal van tele és ha elég szerencsés vagy akkor erős képességekhez tudsz hozzájutni, amivel a karaktered jobban fog harcolni ( vagy legalább is előnyősebben ) a csatatéren. Egy jobb fegyver eléréséhez is el kell érned egy bizonyos kill-t és ha ez megvan, csak akkor tudod fejleszteni, ha már megvan még egy bizonyos kill szám azzal a fegyverrel. Ezt egy kicsit sokkalom, nagyon komplikált művelet az, ha egy jó fegyverrel szeretnéd aprítani az ellenséget, remélem az EA kitalál valamit arra, hogy legalább a fejlesztéséért ne kelljen annyi kill-t összehozni amennyiért megszerezted a fegyvert. 

star-wars-battlefront-2-daily-loot-box.png

Mikrotranzakció

Mint mindenki én sem fogok ennek szemet hunyni és szó nélkül elengedni a témát. Köztudott, hogy a játékospiac eddigi legnagyobb félháborodását keltette az EA mikrotranzakciói, ami annyit jelent, hogy jó pénzért lehet szerezni kártyákat, amivel erősebbek lesznek a karaktereid. Ezt a megjelenés előtt lenullázták ideiglenesen (nagyfőnök Disney parancsára) és most is jelenleg dolgoznak valami újabb megoldáson. Amikor én ezt élősszőr olvastam teljesen kiakadtam, mi az, hogy azért veszünk ilyen drágán játékokat, hogy aztán a még pénzesebb ember élvezze igazán. De aztán később már úgy voltam vele, hogy nem izgat annyira a dolog, akinek ennyire van felesleges pénze az költse arra amire akarja, én játszani fogok vele és egyszer el is érem a pénzesek a szintjét, tapasztalatok révén. Sajnos sok kritikusnak ez a hozzáállás nem fekszik és rögtön a megjelenés előtt durván lehúzták a játékot, ami persze nem tett jót a Battlefront-nak. De gondoljunk bele, ingyenes DLC-k meg minden, elvileg a cég sokáig ezzel a szériával akarja a Star Wars videojáték-univerzumát erősíteni. Sajnos ennek a fenntartása nem lesz olcsó ezért valamilyen pénzbevételi szankciót biztosan be fog vezetni az EA. Már csak az a kérdés, hogy mit, és reméljük, hogy nem arra a döntésre jutnak, hogy mégsem viszik sokáig ezt a szériát.

Végszó:

A Star Wars Battlefront 2 egy kifejezetten élvezetes és epikus játék lett, a nagy multiplayeres harcoktól minden Star Wars rajongónak libabőrős lesz a háta. A grafika valami meseszép, a Dice ismét hozta azt a kiváló látványorgiát, amit megszokhattunk tőlük. A játékmenet nagyon élvezhető sokkal jobb lett mint az előző részben (hála a kasztrendszernek), bár majd mindegyik pályát jól be kell tanulnia az embernek ahhoz, hogy ne szedjék le rögtön. De azon kívül felejthetetlen élmény lesz az összes Star Wars filmek helyszínén és katonáival nyomulni. Egyszóval minden rajongónak kötelező darabnak kell lennie a játékos könyvtárában. Remélem majd találkozunk a harctéren, de addig is, az erő legyen veletek.

További hasonló cikkért látogassatok el a Geekventory oldalára.

http://geekventory.com/

 

Szólj hozzá