2017. nov 13.

Az új mindig jobb?

írta: Gabriel.88
Az új mindig jobb?

A Gyilkosság az Orient expresszen legújabb változata nemrég rajtolt a mozikban, én összegyúrom az összes eddigi Orientes filmet és kihelyezem őket a vágólapra.

 

Agatha Christie keze által számos gyöngyszem került ki a könyvborításokba, de van egy ami mindig az első helyen lesz a müvésznő neve hallatán. A nagy krimit ismét vetítik a mozivásznon felújított változatban, ez nem más mint A Gyilkosság az Orient expresszen. Nehéz újat mutatni egy olyan filmnél amit alapból egy könyvből adaptáltak és már kétszer dolgozták fel előtte filmváltozatként. Vajon most sikerült? 

gyilkossag-az-orient-expresszen-2017.jpg

Hát nem, a film nagyjából semmi újat nem mutat az elődjeihez képest, amiben nincs semmi meglepő, de sikerült egy régóta hiányolt jó kis krimit összerakniuk. 

Előre jelzem, hogy a könyvet nem olvastam el, csak a három film megtekintése alapján írom ezt az összehasonlítást. 

Figyelem mivel ez egy összehasonlító elemzés, ezért nem garantálom a spoilerek hanyagolását. 

A régi és az új (összehasonlítás): 

Kezdjük is a főszereplővel, magával Hercule Poirot-tal, a 1974-es feldolgozásban ezt a szerepet Albert Finney játszotta. Finoman is szólva szerintem ő ragadta meg a leggyengébben a legendás detektív szerepét, néhol  a hirtelen kacajokkal és hangulatváltásokkal enyhén túlzásba is vitte a belga életre keltését . Ha nem tudnám, hogy ő alakította Poirot, akkor azt hinném, hogy ő maga volt a gyilkos, annyira félelmetesre sikerült az alakítás. De menjünk is tovább, a 2010-es változatban nem más öltötte magára a bajuszt mint a legendás David Suchet, akinek a neve egybeforrt a belga magándetektívvel és több mint húsz éven keresztül játszotta ezt a szerepet, személy szerint ő az IGAZI Poirot ( ez olyan mint Hugh Jackman-nél a farkas). Szerintem az ő alakítását nem is érdemes boncolgatni mivel az fantasztikus, mint mindig. A nagy kérdés az, hogy az új Poirot hogyan állta a sarat. Kicsit furcsálltam amikor először megláttam Kenneth Branagh nevét erre a szerepre, nem láttam benne azt, hogy képes lesz a furcsa belga szerepét ismét életre kelteni. Hát szerencsére alaptalanok voltak a kétségeim. Mivel Mr.Branagh nagyon jól hozta Poirot karakterét, más módon nyúlt a megformálásához, kényesebben reagál a nem oda illő dolgokra, jobban hajt tökéletességre, de mindenképpen jól áll az ilyen Poirot is a filmvásznon. 

Mind a három filmnek máshogy indul az első képkockái, 74-es változatban rögtön visszatekint az Armstrong család szörnyűségére. A 2010 Orientjében Poirot épp egy gyilkossági esetet old meg, a 2017-esben pedig egy rablási esetre derít fényt, egyszóval itt mind a három résznek különbözik az eleje. Teszem hozzá szerencsére.

Észrevettem egyéb különbséget is, például a doktor karakterét illetően. A 74-es és a 2010-es változatban volt egy külön orvost jatszó utas, míg az új változatban ezt összevegyítették Arbuthnott ezredes személyével és megjelent az expressz első fekete bőrű utasa, aminek úgy gondolom itt volt az ideje.

A kihallgatás menete mondhatni megegyezik mind a három részben, az első kettőnél egy kicsit lassú, lágy menetben zajlik, míg az új változatban ezt egy kicsit felpörgetve akarták megoldani, aminek hatására úgy éreztem néha, hogy elvesztettem a fonalat. 

A végén a lezárás merőbben eltér mindegyiktől. 74-esben Poirot végig levezeti a gyilkosság menetét, és a mozdonytársaság emberére Bianchira (másik kettőben Bouc-nak hívják) bízza a választást, hogy a hamis vagy az igazi történetet mondja majd el a rendőrségnek. Utána lévőben pedig a detektív maga dönt az utasok sorsáról, és a végén drámaian elsétál az álló vonat mellett a hóban. A legújabb változatban szintén a detektívre marad a végső döntés, de ebben közli az utasokkal, hogy mit is választott és ezután a következő állomáson leszáll, hogy elengedje a megsebzett embereket. 

gyilkossag_az_orient_expresszen2.jpg1974-es változat

Az új Orient expressz nagy erővel merít az előző két rész jeleneteiből, úgy vettem észre, hogy itt az első két változat újrafeldolgozását látom egy új köntösbe véve. Ami nem árt a filmnek sőt, mondhatni a legjobb jeleneteket olvasztották egy edénybe és találták föl a közönségnek. Bár Hollywood hajlamos ilyen eszközökhöz nyúlni,mégis csak meghatóan és elégedetten távoztam a teremből. Aki nem látta az előző részeket az nagyon fogja élvezni, ezért is inkább a mai fiataloknak készült, mint számtalan idei reboot film a mai évben. 

Talán szerencsénk lesz egy újfajta Poiriot film hosszú sorát elindítani ezzel.

 

 

Szólj hozzá

filmek