2017. nov 05.

A mennydörgés istene ismét lecsapott - Thor: Ragnarök kritika

írta: Gabriel.88
A mennydörgés istene ismét lecsapott - Thor: Ragnarök kritika

Taika Waititi valami igen merész eszközhöz nyúlt, de úgy tűnik bevált

Thor karakterét már 2011 óta csodálhatjuk a Marvel moziuniverzumában, mind a Bosszúállókban és az egyéni filmjeiben is. Az önálló filmjeiben eddig mindig megvoltak a hasonló szisztémák; a hangulat, az ördögi csíny, testvérharc, bosszúvágy és persze a szokásos robbantgatások. Egyébként ezek most is megtalálhatóak a legújabb részben, de mégis valami megváltozott. 

thor_ragnarok.jpg

Elkezdődik a film, megjelenik a szokásos Marvel logó, Thor egy ketrecben ücsörög, eddig minden nagyon hasonló de észrevesszük, hogy egy csontvázzal kommunikál. Innentől tudtam, hogy ez nem olyan Thor film lesz, mint amit eddig megszokhattunk. Az újdonság az, hogy a film nagyon erősen épít a humorra, szinte már a Galaxis őrzőihez tudnám hasonlítani ezt a tömérdeknyi viccelődést. A film egyáltalán nem vesz vissza a tempóból, úgymond futószalagon szállítják a jobbnál jobb poénokat, az első percétől az utolsóig. Taika Waititi (rendező) és Eric Pearson (forgatókönyvíró) nagy kockázatot vállalt azzal, hogy errefelé viszi a szőke isten kalandjait, de szerencsére nem járt bukással. Ugyebár Waititi úrnak a múltban nem volt szerencséje a szuperhős filmekkel, ugyanis a Zöld lámpás film nem hozott valami nagy sikert. Ezért is egy kicsit félve ültem be a moziba azzal, hogy mi lesz itt, de szerencsére pozitív élménnyel jöttem ki a teremből. 

Már az előzetesek alapján is látható volt az, hogy itt valami más film lesz készülőben. Eddig nem használták ki ennyire a színeket mint most, néha már úgy éreztem mintha valami színezőkönyvet lapozgatnék. De ha belegondolunk ez a plakátokon is érezhető volt, hogy itt valami más lesz a színvilág. A sok poénkodással is megváltozott a film struktúrája, mivel köztudott, hogy a Galaxis őrzői mennyire sikeres lett a sok poénjával, ezért úgy gondolták, hogy ezt ide is behelyezik, csak a másik Chris szereplésével. Talán ez így jobban is feküdt a női nézőknek, a sármos szőke isten a bájos viccelődéseivel és persze a kihagyhatatlan félmeztelen jelenetével, a nőknél ez már biztos sikert jelent.

Megtapasztaltam egy olyan érdekességet a film folyamán, miszerint az előzeteseket elferdítették, egyes jelenetek részletei nem egyeznek meg az előzetessel és a kész filmmel, ezzel azt akarták elérni, hogy ne lőjenek le előre egyes dolgokat a film kapcsán, más szóval ne spoilerezzék el. Nekem ez nagyon bejött és egyre több filmnél tapasztalom azt, hogy igyekeznek afelé tendálni, hogy ne spoilerezenek az előzetesekben. Remélem Hollywood tartani, sőt szélesíteni fogja ezen szokását. 

A filmet összegezve pár mondatban: 

Mindenkinek ajánlani tudom a Ragnarököt. Remek kikapcsolódás, minden benne van amit egy mostani filmben elvárunk; érdekes karakterek, jó humor és persze a látványos akció. A néhol előforduló bénázásokkal emberibbé teszik a karaktereket és ezzel észrevehető, hogy Hollywood egyre jobban eltekint a szuperhősök tökéletességétől. Hemsworth (Thor) és Hiddleston (Loki) kémiája megint nagyon jól működik a mozivásznon és persze ott van a jó öreg Goldblum (Handmaster) és Ruffalo (Banner/Hulk) karakterei amik igen csak kiszínesítik ezt a jól összerakott kompániát. Cate Blanchett (Hela) visszafogottan, de igen jól hozza a gonosz karakterét. Moziban ülve néhol olyan érzésem volt, mintha éppen egy képregényt olvasnék, a rendező nagyon jól vissza tudta hozni a képregényes hangulatot a filmben. Egyszóval a megújult Thor film nagyon el lett találva, már majdnem ki merem jelenteni, hogy egy Marvel mesterműhöz van szerencsénk, ami megérdemelten vezeti a Marvel-filmek bevételi listáját. 

 

 

Szólj hozzá

filmek